NOPD

Ed Lukassen

Ed Lukassen

Mede eigenaar van Lukassen & Boer Risicobeheer, gevestigd in Papendrecht en gespecialiseerd in advisering van middelgrote en grote bedrijven. Heeft ruim 20 jaar ervaring op het gebied van collectief pensioen. Adviseert directies en ondernemingsraden.

Website URL: http://www.lukassenboer.nl E-mailadres:
maandag, 23 februari 2015 09:24

Netto Lijfrente of netto pensioen?

Vanaf 1 januari van dit jaar hebben we weer te maken gekregen met twee nieuwe begrippen, netto lijfrente en netto pensioen. Gaat u meedoen, weet u de verschillen en de voor- en nadelen? Onze regering blijft maar met nieuwe voorstellen komen. Wat hebben we allemaal al achter de rug op dit gebied?. Hieronder een paar begrippen die in de branche en in krantenartikelen voor veel discussie zorgden.

Spaarloon. U mag nog tot 1 januari 2016 spaarloon op een rekening hebben en daarvoor is er een aparte vrijstelling in box 3. Maar die vervalt wel per 1-1-2016.

Levensloop. Als u per 31 december € 3000 of meer had gespaard, mocht u blijven sparen. De opbouw van de levensloopkorting was wel vervallen. Vanaf 2013 mag u fiscaal voordelig uw levenslooptegoed opnemen. Van dat tegoed is dan overigens 80% belast.

Kent u nog “vitaliteitssparen”. Gelukkig nooit doorgevoerd, maar dit had de opvolger moeten worden van spaarloon en levensloop.

En nu dan weer netto lijfrente en netto pensioen. Het is verstandig u goed te laten voorlichten over deze regelingen. Maar de vraag is wel hoe lang ze in stand blijven? Het is ook in dit geval belangrijk dat u een financiële planning laat maken, zodat u een goed inzicht heeft in uw pensioen. Voor het geval u komt te overlijden of arbeidsongeschikt wordt. Misschien is het simpel aflossen van uw hypotheek een hele goede oplossing in plaats van een netto pensioen of lijfrente. Conclusie, neem contact op met een financiële planner. U geeft ook uw auto elk jaar een onderhoudsbeurt. Laat ook dan ieder jaar een check plaatsvinden op uw financiële planning.

Vind een pensioen deskundige